Daar is lef voor nodig | Masterclass Vera Mann
2 min. leestijd

Daar is lef voor nodig | Masterclass Vera Mann

In de zaal wachtten acht gespannen en tamelijk bleke deelnemers. Ze moesten straks niet alleen het podium op om hun lied te zingen, maar werden daarna bloot gesteld aan 30 minuten kritiek op hun performance. En plein publique.

Wow, daar is lef voor nodig! 

Masterclass met Vera Mann

Afgelopen zaterdag begeleidde ik een masterclass van Vera Mann op de piano. Acht talentvolle spelers/zangers van mijn cluppie Stamppij mochten in het theater (met publiek! 😃) zichzelf laten horen en zien. 

Ze zongen het lied dat ze weken hadden voorbereid. Voor dit moment. Op het best van hun kunnen. En dan komt Vera en geeft kritiek op hun performance (wat ze verschrikkelijk leuk en vriendelijk doet). 

"Dat kan beter." 

Incasseren next level

Incasseren is een vaardigheid. Dat kan niet iedereen. Deze deelnemers wel, ze hebben de commitment gemaakt om aan gesleuteld te worden. 

Want Vera Mann is een musicalster (Les Miserable, Mamma Mia, Sweeney Todd), die in een oogwenk je zwakke plekken blootlegt. Die kun je dan niet meer verbloemen.

Dus reken maar dat je met je blote billen op het podium komt te staan.  Als een lied in je eentje op een podium zingen niet al spannend genoeg is, wordt je vuile muzikale was ook nog eens in de theaterzaal gehangen. 

Incasseren next level. 

Onvergetelijke ervaring

Maar dit zorgt wel voor een ervaring waar de deelnemers nog jaren mee vooruit kunnen. Dit maakt indruk.

Om de vaardigheden van je talent te ontwikkelen, denk ik dat het noodzakelijk is dat je je kwetsbaar kunt opstellen. Niet openstaan voor feedback zal er voor zorgen dat je blijft hangen op het level waar je zit. Dan zit je dus vast in je eigen ontwikkeling. 

Dit geldt echt voor alle dingen die je kunt ontwikkelen. Vaardigheden op je werk, studie, relaties en talenten. You name it. 

Het is dus een goed idee om kritiek/feedback op te zoeken. De deelnemers van deze Masterclass hebben dat gedaan. Met een grote musicalster. Op het podium met publiek. Super kwetsbaar. Maar daardoor zo onvergetelijk. 

Zet die ongemakkelijke stap, dit jaar nog!

Nu hoeft het voor jou natuurlijk niet zo extreem te zijn. Het kan ook iets zijn als een solo zingen tijdens een koorrepetitie. Voor de één easy, voor de ander een hele grote overwinning. 

Welke vaardigheden kun jij ontwikkelen ? En in welke oncomfortabele situatie kun jij jezelf zetten om groten stappen te maken? En durf je dat? Dit jaar nog?🤔😉 

Ik zat bij deze masterclass veilig achter mijn piano. Ik weet niet eens of ik zo'n masterclass zou durven ondergaan 😅 Het heeft mij wel aan het denken gezet om na te gaan wat ik kan doen. 

Ik schrijf de muziek van een nieuwe musical die we gaan uitvoeren met Stamppij. Misschien moet ik een andere componist eens flink los laten gaan op mijn muziek. 😱 Doodeng. Maar dan is het wel onvermijdelijk dat de muziek beter wordt. 

Ik zal er over nadenken... 😉

Over de schrijver
Ik ben er om jou als (koor)zanger te helpen groeien met je muzikale vaardigheden. Dat doe ik door de beste tips en de leukste oefeningen met je te delen via mijn blogs, video’s en cursussen. Daarnaast is het mijn missie om gelijkgestemde zangers te verbinden binnen onze Community.
Reactie plaatsen

Meld je aan voor de gratis online workshop!

Lijkt het je leuk om hier verder mee aan de slag te gaan? Meld je dan aan voor de gratis online workshop Kickstart van blad zingen!