Dan zakt de grond onder je voeten vandaan...
2 min. leestijd

Dan zakt de grond onder je voeten vandaan...

Jack liep op een zomerochtend in augustus 2019 naar zijn werk. Hij zette een bak koffie en startte rustig zijn ochtendroutine op. 

De computer ging aan, maar die werkte niet zoals het hoorde. De bestanden op zijn computer waren versleuteld en konden dus niet worden geopend. 

Zijn hele bedrijf lag plat. Zijn high-tech landbouwmachines werkten niet meer, en de sloten in het pand gingen niet meer open. 

Het bedrijf van Jack was gehackt door hackers uit Rusland en Oekraïne. Hij moest losgeld betalen om zijn bestanden terug te krijgen. 

Dan zakt de grond onder je voeten vandaan... 

Het is vandaag Safer Internet Day, een dag waarop we al 19 jaar stilstaan bij de veiligheid van het internet. Het is de dag waarop velen hun wachtwoord veranderen en zich weer even veilig voelen. Verander jij je wachtwoorden vandaag ook? 

En dan niet je geboortedatum of de naam van je hond, hè. En ook niet voor alles hetzelfde wachtwoord, hè. 

Maar eens per jaar je wachtwoord wijzigen, da's niet genoeg. Liefst elke maand, of in ieder geval ieder kwartaal. 

Anders is het schijnveiligheid. 

Zo heeft het ook geen zin om naar een cursusdag te gaan, de hele dag met het onderwerp bezig te zijn en dan daarna nooit meer. 

Dan houd je jezelf voor de gek. Je leert op één dag bijvoorbeeld nooit van blad zingen. Toch zijn er genoeg cursusdagen hierover te vinden. Dan denk je: laat ik dat een keer doen, dan heb ik die vaardigheid. 

Nee, zo werkt het niet. Je moet er een langere periode mee bezig zijn. 

Zo ook mijn pianoleerlingen. Die komen hier wekelijks een half uurtje. Dan stuur ik ze wat bij en geef ik ze een aantal kleine opdrachten mee. Een week later komen ze weer hier en laten ze hun vooruitgang zien. 

Een lange periode met kleine stapjes. Kun je je voorstellen dat ze flinke meters maken? 

Wat zou er gebeuren als ik een leerling één keer per jaar een cursusdag/-weekend pianoles zou geven? Dat zouden dan evenveel uren zijn, maar beduidend minder effectief. 

Dat zou veel te veel informatie in een keer zijn. Dat beklijft niet. 

Dus, wil je iets goed leren: een lange periode met kleine stapjes

Zo geef ik iedere twee weken aan de leden van Zingen van Blad een muziekles van slechts 30 minuten. Dat kost ze niet veel tijd, maar veel leden zijn al meer dan twee jaar lid. 

Kun je je de stappen voorstellen die ze hebben gemaakt na zoveel tijd? 

Komende vrijdag komt er weer een nieuwe muziekles beschikbaar voor de leden. Wil jij deze les ook meepikken en een kleine simpele stap zetten in je muzikale vaardigheden? 

Lid worden van Zingen van Blad doe je hier: https://zingenvanblad.nl/lidmaatschap

Muzikale groet, Jelle Roosen

Over de schrijver
Ik ben er om jou als (koor)zanger te helpen groeien met je muzikale vaardigheden. Dat doe ik door de beste tips en de leukste oefeningen met je te delen via mijn blogs, video’s en cursussen. Daarnaast is het mijn missie om gelijkgestemde zangers te verbinden binnen onze Community.
Reactie plaatsen

Meld je aan voor de gratis online workshop!

Lijkt het je leuk om hier verder mee aan de slag te gaan? Meld je dan aan voor de gratis online workshop Kickstart van blad zingen!