door de Razende Ratrace Roetsjen

We moeten misschien eens iets rustiger aan doen. We leven best wel in een gehaaste tijd. 

Dit inzicht kreeg ik tijdens de het hele Corona-gebeuren. Voor alle lockdowns in 2020 was ik iedere avond weg. Elke avond weer een ander koor, musical groep of band. 

Als je in de twintig bent kom je daar wel mee weg. Maar nu ik in de tropenjaren zit met twee prachtige kindjes gaat het beduidend moeizamer. 

Kindjes gaan rond zeven uur naar bed, ik meteen spullen pakken om op tijd bij de repetities te zijn. Als dirigent wil je natuurlijk ruim voor 20:00 uur aanwezig zijn. 

Iedere avond. 

De eerste lockdown in 2020 gaven mij het inzicht dat avondjes thuis op de bank echt héérlijk zijn. Hoe erg ik het zingen met koren ook miste. Wat een rust... 

Gewoon in alle rust de kindjes op bed leggen. Zonder op de klok te hoeven kijken of ik al weg moet. Dat verdienen de kindjes ook, eigenlijk.

Dus eind 2020 besloot ik met een aantal dingen te stoppen. Nu heb ik drie avonden vrijgespeeld. Twee avonden ben ik nog weg, maar dat is ook het koor en de musical groep waar Dianne - mijn vrouw - bij zit. Dus ook een soort van avondje samen uit. 

Zo fijn om nu 's avonds thuis te zijn en niet meer in die ratrace te belanden. Rust is dus super belangrijk. De psycholoog Benjamin Baird van de universiteit van Californië meldde dat we onze meest creatieve momenten hebben als we periodes waarin we enorm gefocust zijn, combineren met periodes waarin we dagromen, ons hoofd rustig is en onze gedachten mogen afdwalen.

Dus, bij dezen heb je toestemming om op je werk even lekker in gedachten weg te dommelen 😉 

In muziek is rust net zo belangrijk. Een bekende componist zei ooit: "the music is not in the notes, but in the silence in between." 

Mozart heette die, misschien ken je hem wel. 

Een muziekstuk volgepropt met noten heeft geen betekenis als je niet ook af en toe rust. Daardoor gaat muziek ademen. 

In de cursus Ritmisch Zingen In De Groove leer je alles over rusten. Hoe lees je ze, en hoe zing je ze? (of hoe zing je ze niet ). 

Deze cursus is als enige van mijn cursussen los te verkrijgen. Je kunt meteen beginnen via www.zingenvanblad.nl/ritmisch-zingen/ 

Ik zie je daar. 

Muzikale groet,
Jelle Roosen

Over de schrijver
Ik ben er om jou als (koor)zanger te helpen groeien met je muzikale vaardigheden. Dat doe ik door de beste tips en de leukste oefeningen met je te delen via mijn blogs, video’s en cursussen. Daarnaast is het mijn missie om gelijkgestemde zangers te verbinden binnen onze Community.
Reactie plaatsen

Meld je aan voor de gratis online workshop!

Lijkt het je leuk om hier verder mee aan de slag te gaan? Meld je dan aan voor de gratis online workshop Kickstart van blad zingen!