Ervaringen van leden met Zingen van Blad

f

Fiza

"... het gaat echt met sprongen vooruit. En dat na heel veel jaren frustratie..."

Hoewel de video’s over van blad zingen voor mij basic is qua theoriekennis, is jouw methode om het “in de praktijk te brengen” ongekend goed. (...) Het komt erop neer dat mijn hersens heel goed werken, en mijn theoretische kennis best wel hoog is, maar dat ik de simpele dingen niet in de praktijk kan brengen (ook omdat docenten die ik heb gehad ervan uit gingen dat “je het gewoon maar moet kunnen; ritme gewoon voelen en tellen, solfège gewoon horen”). Maar bij lukte het gewoon jarenlang niet die brug te slaan tussen wat mijn hersens kunnen en wat mijn handen, stem, lichaam kunnen.


Mijn ritme gaat nu veel beter. Ik “ta-ka-di-mi” nu elke dag een kwartier, en het gaat echt met sprongen vooruit. En dat na heel veel jaren frustratie en denken dat ik gewoon niet geschikt was. 


Ik ben ook heel blij dat je net zo integer bent als dat je overkomt in je video’s (dwz: uiteraard is dit je verdienmodel, maar je bent er niet op uit elke euro uit je studenten te persen, en er zijn geen addertjes onder het gras).

"Nog geen seconde spijt van mijn lidmaatschap gehad, integendeel!"

adri

Een vriendin signaleerde mij de cursus 'Ritmisch zingen in de groove'. Aangezien ik niet bepaald ritmisch aangelegd ben leek mij dit wel wat. Een paar gratis modules lieten mij kennismaken met de cursus en de inhoud ervan beviel zo goed dat ik mij voor de hele cursus heb ingeschreven en niet veel later een lidmaatschap genomen heb op de volledige inhoud van 'Zingen van blad'.


Voordat ik met de cursus aan de slag ging waren mijn 'van blad zing-skills' niet geweldig. Zoals gezegd was ik ritmisch niet sterk en de noten zingen van blad lukte al helemaal niet. Wel ken ik de notennamen en weet ik waar ze op een notenbalk staan maar daar houdt het ongeveer mee op.


Het is moeilijk te zeggen wat ik het leukste vind aan het lidmaatschap. Eigenlijk vind ik alles erg leuk. Je zelfwerkzaamheid wordt heel erg gestimuleerd, temeer omdat de cursussen echt sterk in elkaar gezet zijn; heel toegankelijk en begrijpelijk. Het aanbod op de website is ook heel erg divers. De interactie met andere cursisten vind ik ook een meerwaarde.


Jelle vind ik een geweldige docent. Hij heeft het vermogen moeilijke dingen makkelijk te maken. Dat klinkt misschien raar maar als je één video les gezien hebt snap je direct wat ik bedoel. Daar komt bij dat zijn enthousiasme erg aanstekelijk werkt.


De tweewekelijkse muzieklessen vind ik erg uitdagend en uitnodigend om met de behandelde stof aan de gang te gaan. Dat vraagt soms wel wat tijd die ik dan weer niet kan besteden aan de cursussen maar... ik zou ze zeker niet willen missen! Nu moet ik er wel bij zeggen dat ik de reeds uitgezonden muzieklessen allemaal heb ingehaald dus dat beetje tijdsgebrek heb ik mezelf aangedaan.

Adri
Ineke

Ineke

"Ik heb een jaar getwijfeld of ik deze cursus wel zou doen. Na een dikke maand lidmaatschap geen spoor van spijt."

Ik ben met de cursus aan de slag gegaan omdat ik me vooral ritmisch wil verbeteren. Voordat ik met de cursus begon had ik voldoende kennis van de theorie maar ik liep makkelijk vast met ritme oefeningen.


Het lidmaatschap biedt mij meerdere leuke dingen zoals diverse cursussen. De leukste cursus zijn de tweewekelijkse lessen met opdrachten. De community is een extra leuke trigger om weer even op de website te kijken. Je blijft zo makkelijk 'bij de les'.


Jelle doet er alles aan om je te helpen met leren en je te motiveren. Grappig, volop complimenten en energiek.


Ik heb een jaar getwijfeld of ik deze cursus wel zou doen. Na een dikke maand lidmaatschap geen spoor van spijt. Echter niet voor watjes, je moet vooral zelf veel inzet tonen en de nodige tijd vrij maken. Maar daar krijg je dan ook veel voor terug

"De tweewekelijkse muzieklessen zijn een top uitvinding!"

sanne

Al op jonge leeftijd kwam ik in aanraking met bladmuziek, waardoor het lezen hiervan geen probleem was. Toch is het direct van blad zingen iets heel nieuws waar ik geen ervaring mee had en graag meer over wilde leren! Want hoe gaaf zou het zijn om muziek direct van blad te kunnen zingen zonder dit eerst gehoord te hebben?!


Het leukste aan het lidmaatschap is de diversiteit van de verschillende cursussen! Hierdoor ben je nooit uitgeleerd en kan je je kennis steeds verder verbreden en je skills verder uitbreiden! Super leuk!!


Jelle is een top docent!! Hij legt alles duidelijk uit en zorgt ervoor dat het niet uitmaakt hoeveel ervaring je hebt met het lezen of zingen van bladmuziek. Daarbij is hij zelf actief betrokken op het platform en stimuleert iedereen om steeds meer te blijven leren. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk en hij zorgt ervoor dat je elke uitdaging aan wilt gaan! Daarbij staat hij open voor vragen en is er veel persoonlijk contact wat het alleen maar leuker maakt!


De tweewekelijkse muzieklessen zijn een top uitvinding! Hierdoor blijf je actief met het materiaal en de verschillende cursussen bezig. Daarbij is het leuk om een ‘echte’ les te krijgen en het zorgt ervoor dat je in ieder geval elke twee weken actief met de stof bezig bent. Het is een makkelijke manier om met het materiaal bezig te zijn. Dus wat mij betreft zijn de lessen echt een perfecte aanvulling op de cursussen en blijf je hierdoor actief bezig!

Sanne

"Iedere les voelt als een privéles"

Ineke Kee
Jelle 'kende' ik al van zangdagen van Code music. Toen zijn cursus 'Zingen van blad' voorbij kwam dacht ik al dat dat een leuk project zou gaan worden en heb meteen ingeschreven. Het werd een andere manier om naar muziek te kijken en te ontleden. Ik vond het meteen fantastisch. Het was net of ik in groep 3 zat en opnieuw leerde lezen.


Van blad zingen kon ik vooral goed als het een keer was voorgezongen... Met jaren dwarsfluitles en koorzang in mijn rugzak kon ik partituren volgen maar zelf ontdekken hoe iets dan gezongen moest worden, dat kon ik niet.


Dit lidmaatschap biedt zoveel nieuwe impulsen waar ik elke keer weer verbaasd over ben. Vooral het ontbreken van ritmegevoel heeft me altijd gehinderd. De ritme cursus met 'takadimi' is me eindelijk wat meer structuur aan het geven. Heerlijk om te merken dat je nog kunt leren!


Als docent is Jelle een heerlijke, enthousiaste inspirator. Iedere les voelt als een priveles. Als Jelle een vraag stelt geef ik ook antwoord aan mijn beeldscherm.


Nu er de woensdagavonden geen koorrepetitie meer is zijn die avonden voor mij om te besteden aan Jelle zijn cursussen. Ritme, zingen van blad ( je moet het echt bijhouden anders zakt het weer weg) en de tweewekelijkse muzieklessen, ik doe ze allemaal. Op mijn bureau ligt een briefje met de oefeningen die me niet 1-2-3 lukken, zodat ik ze elk willekeurig moment even op kan pakken.


Wat je leeftijd ook is, je kunt blijven leren. Zoals Jelle zegt: "blijven oefenen, op een dag zul je ontdekken dat het in eens lukt!" En zo is het. Het is echt een feestje als een oefening die voor jou onmogelijk leek, lukt!
Ineke

Annemieke

"Ik ben blij met jou en je muzieklessen!!"

Voordat ik begon aan de lessen waren mijn skills vooral het ongeveer weten wat er stond. En op basis daarvan wist ik dat ik iets hoger of lager en korter of langer moest zingen. Of wanneer ik niet moest zingen (ook heel belangrijk in een koor). En met een beetje tijd kon ik ook ongeveer uitvinden hoe de volgorde in de bladmuziek zat, wat tijdens het repeteren lastig was, want dan moet je doorzingen natuurlijk.

Ik vind het geweldig dat ik de lessen en cursussen kan volgen op momenten dat het voor mij het beste past, in een tempo die ik zelf kies en dat ik ook rustig dingen kan herhalen als ik dat wil. En dat Jelle een bevlogen muziekleraar is die graag iedereen die zich wil laten inspireren aansteekt met zijn enthousiasme voor muziek en zingen.

Ik vind Jelle als docent heel fijn om naar te luisteren, met verfijnde manieren om leerlingen vooruit te helpen, te stimuleren om meer te ontdekken en vooral te activeren. Tot dat laatste zet hij keer op keer aan, niet voor niets en ook zeker niet zonder resultaat. Ik ben blij met jou en je muzieklessen!!

Door de tweewekelijkse lessen ben ik vaker bezig met het materiaal. Ik vind het super dat ik wat leer tijdens de lessen zelf ook gelijk kan toepassen in het thuis oefenen van nummers van mijn koor en ook tijdens de repetities merk ik dat het me helpt.
lisanne

Lisanne

"Daardoor heb ik het gevoel dat ik samen met anderen deze cursus volg."

Ik ben lid geworden van Zingen van Blad na de cursus Ritmisch zingen in de Groove. Ik heb eigenlijk altijd al goed willen leren zingen van blad, en het concept van filmpjes met uitleg en oefeningen vind ik heel handig. Na zingen in de Groove wilde ik dus ook melodieën leren zingen van blad.


Voordat ik de lessen ging volgen had ik wel al de nodige muziek-theoretische kennis, maar het echt kunnen toepassen bij zingen van blad was een ander verhaal.


Het allerleukste van het lidmaatschap vind ik de 2-wekelijkse lessen. Door de cursussen was ik redelijk snel heen, maar die 2-wekelijkse lessen met de bijbehorende opdrachten maken dat ik er ook elke 2 weken mee bezig ben. Vooral de compositieopdrachten vind ik het allerleukste, en ook om te zien wat andere cursisten van zo'n opdracht maken. Daardoor doe ik weer nieuw ideeën op. Vanwege de 2-wekelijkse lessen heb ik ook besloten ook het 2e jaar lid te blijven.


Het leuke van Jelle is dat hij op een enthousiaste en speelse manier je leert zingen van blad. Hij doet het ook op een behapbare manier, zoals bijvoorbeeld eerst apart ritme, dan apart melodie. Hij legt ook goed uit hoe je naar muziek kan luisteren en dan stap voor stap kan leren hoe je dan kan opschrijven wat je hebt gehoord. Dit doet hij vaak aan de hand van eenvoudige Engelse liedjes.


Het handige aan deze cursus vind ik dat hij online is. Je kan zelf bepalen wanneer je zin en tijd hebt om ermee bezig te zijn. Het ledenforum vind ik ook heel leuk. Daardoor heb ik toch het gevoel dat ik samen met anderen deze cursus volg. Zeker omdat anderen ook de uitwerkingen van de opdrachten van de 2-wekelijkse lessen posten en naast Jelle ook op elkaars opdrachten reageren. Je kan daar ook vragen stellen en ik heb daar ook diverse tips gekregen van Jelle en medecursisten, die zijdelings met zingen van blad te maken hebben.

"Nu moet het nog 'vanzelfzingend' worden"

Wat heb ik veel van je geleerd Jelle! De methode is relatief simpel. Nu moet het nog "vanzelfzingend" worden. Dus.... maar veel oefenen thuis via de online cursus. Het lesmateriaal is heel duidelijk, dus dat gaat zeker lukken! Voor iedereen aan te bevelen! Nogmaals bedankt Jelle :)


M
Marleen
"Zingen van blad is een echte aanrader"

'Zingen van blad' is een echte aanrader als je van zingen houdt! De manier waarop Jelle je wegwijs maakt in het relatieve notensysteem is heel ontspannen en tegelijkertijd leerzaam. Aan het eind ben je een stuk vaardiger geworden in het lezen, herkennen en zingen van de juiste toonafstanden. De kunst is alleen nog om er thuis mee verder te gaan....


Emmy Kwakkel
Emmy
"Ik had niet gedacht dat ik zoveel zou kunnen leren"
Erg leuke cursus; Jelle is een enthousiaste èn kundige docent... Ik had niet gedacht dat ik zoveel zou kunnen leren ... nu nog hopen dat ik het echt vast kan houden met het digitale materiaal! Ik hoop dat er ook een cursus voor 'gevorderden' komt, beter gezegd een terugkomdag!


magda
Magda
"Deze cursus is een must
Jelle heeft noten lezen begrijpelijk weten te maken. Voor iemand die veel zingt maar eigenlijk alles op gevoel deed heb ik eindelijk de handvatten gekregen om te weten wat ik eigenlijk aan het doen ben. Deze cursus is een must voor iedereen die meer informatie wil over het lezen van bladmuziek.
cas du pree
Cas
"Een aanrader, ook voor zangdocenten!"
Jelle is een gedreven enthousiaste en zeer capabele docent die je tijdens deze cursus door allerlei leuke werkvormen snel van blad leert zingen. Een aanrader, ook voor zangdocenten!
zangdocente saskia bak
Saskia

"Een leuke, duidelijke cursus met resultaat!"

"Duidelijke video’s en geluidsfragmenten, rijk aan theorie, veel oefeningen en je merkt snel dat je handvatten hebt opgedaan die je kan gebruiken bij het zingen. Hele prettige manier om te leren zingen van blad. Voor alles geldt, oefening baart kunst, en dat wordt ook benadrukt. Het werkboek en de geluidsfragmenten helpen om het meer te laten inslijten. Met veel plezier gedaan! Ik zou het iedereen die zingt aanraden."
Favicon voor zingenvanblad
Fenne
"De cursus is snel praktisch toepasbaar"

Ik kon al een beetje noten lezen, maar dat was behoorlijk weggezakt. Toen ik ging zingen in een koor, merkte dat ik graag sneller wilde kunnen zien hoe groot de intervallen zijn die ik moest zingen. Die intervallen worden fijn uitgelegd. Toen ritmisch zingen ook beschikbaar kwam, vond ik dat een toffe toevoeging om ook de lengtes van noten beter te gaan lezen.


Door de combinatie van video's en oefeningen kwam ik snel vooruit. De cursus is snel praktisch toepasbaar, en daar doe je het toch voor.


Huib Kouwenhoven
Huib
"De basisuitleg was al een enorme  eyeopener"
Ik ben met de cursus Ritmisch Zingen in de Groove begonnen omdat ik merkte dat ik bij het instuderen van nieuwe koorstukken weliswaar de noten kon lezen, maar moeite bleef houden met het ritme op sommige stukken goed in mijn lijf te krijgen. 


Tot nu toe helpen de lessen enorm! De basisuitleg over het verschil tussen pulse, ritme en groove was al een enorme eyeopener. En toen alle soorten takadimi's erbij kwamen, begon ik de verschillen is alle soorten muziek te horen.


De cursus heeft me het belang van het blijven voelen van de heartbeat of pulse laten ervaren. Als je die kwijtraakt of daarin versneld of vertraagt, lukt het ritme vervolgens ook niet meer.


De cursus is heel toegankelijk en is vrij adaptief te gebruiken. De filmpjes zijn super duidelijk, maar als je ergens sneller doorheen wilt dan kan dat gewoon. Je kunt ook voor jezelf differentiëren in welke opdrachten je wel en niet maakt, zodat je juist datgene oefent wat je nog moeilijk vindt. Het werkboek is een aanrader trouwens!Hedi zingt
Hedi