Hoe kies je een comfortabel tempo om nieuwe muziek te zingen?
2 min. leestijd

Hoe kies je een comfortabel tempo om nieuwe muziek te zingen?

In dit artikel hebben we het over het tempo waarop je nieuwe muziek van blad gaat zingen. Want vaak is het originele tempo van het stuk, het tempo waarin het uiteindelijk uitgevoerd moet worden, niet het beste tempo om het stuk voor het eerst te oefenen. Want je kent het nog niet. Langzaam oefenen is eigenlijk altijd het beste. Hoe langzamer hoe beter. Want als je langzaam leest en zingt geef je jezelf namelijk veel meer tijd om vooruit te kijken. En goed vooruit lezen is ook in de muziek heel belangrijk.

Zorg dus dat je niet meteen zo snel begint. Niet gehaast, maar langzaam. Ik zie het ook bij mijn pianoleerlingen, die voor het eerst een nieuw stuk zien en veel te snel willen spelen. En dan struikelen ze en zijn ze binnen twee maten gestrand. Dan baal je, moet je weer opnieuw beginnen en dat kost veel energie. Het is veel fijner om in een flow te zitten. Hoe langzaam de flow ook is, zorg dat je in een flow zit. Want dan struikel je minder snel. En dat doe je dus door langzaam te spelen of zingen. Zodat je vooruit kunt kijken.

Je krijgt een nieuw muziekstuk voor je. Wat je altijd eerst moet doen is voorbereiden. Bekijk de partituur en stel jezelf vragen. Bijvoorbeeld;

  • Hoe lang is het stuk?
  • Wat zijn de hoogste en laagste noten?
  • Wat is de vorm van deze muziek (herhalingen)?
  • Waar zitten moeilijke ritmes?
  • Wat zijn de moeilijkste sprongen?

Als je dit van te voren al hebt uitgezocht, dan wordt je nooit verrast tijdens het zingen.

Ga dan op zoek naar het gedeelte waar jij van verwacht het meeste moeite te hebben. Dat is precies het deel dat je als eerste gaat oefenen. Dat kan een deel zijn van acht maten, maar ook één of twee maten.

Je begint altijd eerst met het ritme. Kijk goed wat je in deze maten ziet staan en oefen alleen het ritme op de ritmenamen. Langzaam, hè! Het allerbelangrijkste is dat je het goed zingt, niet hoe snel je zingt. Als je dit ritme dan goed onder de knie hebt, kun je de tekst toevoegen. Vervang dan de ritmenamen voor de tekst van het stuk. Deze spreek je alleen ritmisch uit.

Tot slot ga je kijken naar de toonhoogte van de partituur. Wat zijn de relatieve zangnamen van deze melodie? Schrijf het in je partituur, dat geef je houvast. Je laat het ritme  even achterwege en zingt de melodie noot naar noot op de zangnamen. Dus alleen de intervallen van de melodie. Als dit goed gaat kun je het ritme er weer bijpakken.

Als dat dan goed gaat voeg je de tekst weer toe. Hoe snel kun jij dit moeilijke gedeelte nu zingen? De snelheid waarop je dit nu kunt zingen, hoe langzaam ook, is het tempo waarmee je nu vooraan de partituur gaat beginnen.

Want dan weet je dat als je bij het moeilijkste gedeelte aankomt - die heb je nu al behandeld - je lekker door kunt zingen. Dan heb je dus een comfortabel tempo gekozen waarop je het hele stuk kunt zingen. Dit hoeft dus nog niet het originele tempo te zijn, maar wel een tempo waarop jij door het moeilijkste gedeelte heen kunt zingen.

Dan blijf je in de flow! Veel succes!

Over de schrijver
Ik ben er om jou als (koor)zanger te helpen groeien met je muzikale vaardigheden. Dat doe ik door de beste tips en de leukste oefeningen met je te delen via mijn blogs, video’s en cursussen. Daarnaast is het mijn missie om gelijkgestemde zangers te verbinden binnen onze Community.
Reactie plaatsen

Meld je aan voor de gratis online workshop!

Lijkt het je leuk om hier verder mee aan de slag te gaan? Meld je dan aan voor de gratis online workshop Kickstart van blad zingen!