Kan best korter

dit weekend hadden we weer een maatregel-loos repetitieweekend met mijn musicalgroep Stamppij.

Gewoon repeteren zonder afstanden, geen mondkapjes en geen avondklok. Heerlijk.

Zoals je misschien nog weet, schrijven wij deze productie onze eigen musical. Eigen verhaal, eigen teksten en eigen muziek.

We zijn als schrijvers natuurlijk helemaal overtuigd van dit stuk, want ja, anders hadden we het wel anders geschreven.

Toch hebben we dit weekend andere theatermakers laten meekijken naar de musical. We vroegen ze wat ze vonden van het verhaal, de lijnen en wat de verbeterpunten waren.

Want zelfs als je overtuigd bent van een goed product, anderen zien dingen waar je zelf blind voor bent geweest.

We hebben twee uur met ze om tafel gezeten om regel voor regel het script door te gaan met verbeterpunten en dingen die ze waren opgevallen.

Er is vooral een heleboel geschrapt. Weg gehaald. Alles wat te veel is moest weg. Soms gebruik je namelijk te veel woorden om iets duidelijk te maken, terwijl het ook korter kan. Dan haal je dingen weg.

Zoals de zinnen hierboven. Kan best korter.

Stel jezelf dus vooral open voor feedback van anderen, want die is waardevol. Ook als je zeker weet dat je goed bezig bent.

Zo zijn er veel koorzangers die in de repetities prima mee kunnen komen. Die geen verbeterpunten zien omdat ze lekker kunnen zingen.

Toch zegt dat niet veel over je muzikale vaardigheden. Het zegt wel iets over je muzikale geheugen. De partituur wordt dan voornamelijk gebruikt als steuntje.

Lijkt het jou leuk om de partituur te gebruiken om daadwerkelijk vanaf te lezen en zingen?

Aankomende zaterdag geef ik weer de gratis online workshop Kickstart van Blad Zingen. Al meer dan 1000 koorzangers hebben deze workshop gevolgd in het afgelopen jaar.

Wil jij daar ook bij zijn? Aanmelden kan hier:
https://zingenvanblad.nl/webinar

Tot zaterdag!

Muzikale groet,
Jelle Roosen

Over de schrijver
Ik ben er om jou als (koor)zanger te helpen groeien met je muzikale vaardigheden. Dat doe ik door de beste tips en de leukste oefeningen met je te delen via mijn blogs, video’s en cursussen. Daarnaast is het mijn missie om gelijkgestemde zangers te verbinden binnen onze Community.
Reactie plaatsen

Meld je aan voor de gratis online workshop!

Lijkt het je leuk om hier verder mee aan de slag te gaan? Meld je dan aan voor de gratis online workshop Kickstart van blad zingen!