Kijk, daar loopt een heks

Bosdingen

Afgelopen weekend gingen we met ons gezinnetje wandelen in het bos. Mijn vrouw, onze twee kinderen van 3 en 0 en ik. 

Gewoon wandelen zit er bij een peuter natuurlijk niet in, dus we hadden een mooie kaart gemaakt met bosdingen erop die hij moest zoeken. Voor stickers en stempels natuurlijk. 

Mijn vrouw en ik zijn niet echt padvinders, dus we moesten ook even Googlen wat er deze tijd van het jaar allemaal te vinden is in het bos. 

We hadden wel een spin zelf bedacht. Wij zoeken, maar spinnen blijken in de winter helemaal niet meer te leven. Weten wij veel. We hebben een luis goedgekeurd voor onze kleine ontdekkingsreiziger. 

Het schaamrood op onze kaken

Na drie kwartier hadden we alles gevonden en liepen we weer terug naar de auto. Op het pad waar we liepen kwamen twee dames ons tegemoet lopen. 

Eentje had een felgekleurde jas aan met felgekleurde schoenen en goed blond haar. Een groter contrast met de ander kon niet. Zwarte jas, zwarte rok, zwarte kisten, zwart haar en zwarte mascara. 

Als het donker was geweest zou je zweren dat de gekleurde dame alleen was. 

Jiske, onze zoon van drie, riep: "Kijk, daar loopt een heks!" 

Wij natuurlijk het schaamrood op de kaken... hoewel ik het hem niet kwalijk kon nemen. De omstandigheden waren ernaar: we liepen in een bos, en in de sprookjes wonen heksen in bossen. En ze zag er inderdaad wel een beetje uit als... 

Daarbij had Jiske net een speurtocht gedaan waarin hij dingen moest zoeken, dus zijn brein was natuurlijk nog vol in de zoekmodus. 

Dat is het mooie aan kinderen. Ze roepen gewoon wat ze denken. Omdat ze willen leren. Mos hebben we net gezien, dus bestaat. Nu zie ik een heks, dus dat bestaat. Stond alleen niet op de kaart. 

Fouten maken vinden kinderen niet erg. Ze hebben totaal geen gêne als ze iets doen of zeggen dat niet klopt. Wat anderen vinden maakt ze ook niet uit. 

Daar kunnen wij volwassenen iets van leren, toch? 

Fouten durven maken

Zo vol overtuiging dingen fout doen zijn we verleerd, of zo. Dat merk ik ook met zangers in koren. "Oei, ik stop even met zingen want ik weet niet zeker of dit wel goed is. Straks hoort iemand dat nog." 

Durf jij fouten te maken? 

We hebben zelfvertrouwen nodig om lekker te kunnen zingen. Dan durf je ook fouten te maken. Vertrouwen in je zang zorgt voor een betere performance. 

Je kunt meer vertrouwen krijgen in het zingen door je muzikale gereedschapskist te vullen met tools die je kunt gebruiken tijdens repetities. 

Een kist waarop je kunt bouwen en op terug kunt vallen. Een muzikaal gereedschap dat je veel nodig hebt is ritme. Zijn je ritmische vaardigheden goed? Dan zing je met vertrouwen. 

Zing je met vertrouwen, dan heb je meer plezier en verbeter je je performance. 

Een goede stap om de tool ritme in je muzikale gereedschapskist te stoppen is door de gratis minicursus Ritmisch Zingen In De Groove te volgen. 

Drie video's waarin ik je uitleg hoe je je ritmische vaardigheden kunt verbeteren. Pas op, want de video's zijn erg leuk om te doen. 

Aanmelden kan via www.zingenvanblad.nl/minicursus

Have fun. 

muzikale groet,
Jelle Roosen

Over de schrijver
Ik ben er om jou als (koor)zanger te helpen groeien met je muzikale vaardigheden. Dat doe ik door de beste tips en de leukste oefeningen met je te delen via mijn blogs, video’s en cursussen. Daarnaast is het mijn missie om gelijkgestemde zangers te verbinden binnen onze Community.
Reactie plaatsen

Meld je aan voor de gratis online workshop!

Lijkt het je leuk om hier verder mee aan de slag te gaan? Meld je dan aan voor de gratis online workshop Kickstart van blad zingen!