Hoe kan ik het beste online leren: 5 tips voor motivatie en focus
4 min. leestijd

Hoe kan ik het beste online leren: 5 tips voor motivatie en focus

De aandacht erbij houden in een klaslokaal is moeilijk genoeg. De aandacht erbij houden tijdens een online les? Onmogelijk.

Dat is wat je zou denken. En je hebt ergens ook wel gelijk.

Want, hoe moet je bij de les blijven als je kussen (en je comfy bed of bank) naast je staat en de afstandsbediening binnen handbereik ligt?

Gelukkig voor jou heb ik wat tips die je helpen om motivatie te vinden en door te gaan, uitstelgedrag te voorkomen, en het vinden van laserfocus voor je online lessen.

Let’ get into it!

5 tips om gefocust te blijven in een online les 

Hoewel deze tips eenvoudig zijn, zijn ze niet zo makkelijk. Met deze vijf tips zul jij je online lessen zeker afmaken.

Als je wacht tot de motivatie vanzelf naar je toe komt, zul je lang wachten. Als je wat motiverende energie wilt vinden, moet je eropuit gaan en er actief naar op zoek zijn.

Dat betekent een taak die gedaan moet worden gewoon doen. Nu hoeft je taak niet per se gerelateerd te zijn aan je online cursus. Maar opstaan en iets bereiken, wat dan ook, zal waarschijnlijk meer motivatie opleveren dan Netflix bingewatchen of scrollen door je sociale media.

Ken je dat heldere moment waarop je brein zegt: “Oh hey, er is iets dat ik wil doen”, en er volgt dat kleine beetje motivatie in je hoofd? Meestal praat je jezelf er weer van af, met: “Ik heb er geen zin in” of “Ik doe het later wel”.

Hier komt de 10-seconden regel om de hoek kijken.

De 10-seconden regel stelt dat je een kleine 10 seconden na die gedachte hebt actie te ondernemen en het te doen – want anders doe je het niet. Je praat jezelf er weer van af…

Dus, als je die gedachte hebt; meteen handelen! Sla je laptop open en ga aan de slag met de online lessen!

Nu zou je kunnen denken dat het advies tot nu toe was om “gewoon te doen,” wat, eerlijk is eerlijk, geen geweldig advies is. Maar hier is een bewezen hack om uitstelgedrag te verslaan. Het is een stiekeme aanval.

Normaal gesproken keur ik misleiding af, maar deze truc werkt echt. 😉 Zeg tegen jezelf dat je maar heel even gaat leren. Bijvoorbeeld: “Ik ga maar 10 minuten aan mijn les besteden,” of “Ik hoef maar één e-mail te sturen.”

Als je eenmaal je kleine taak hebt voltooid kun je stoppen. Maar je brein zal zeggen: “Ik ben nu toch bezig, ik kan net zo goed doorgaan.”

En hop, voor je het weet zit je project, e-mails en zelfs de hele cursus erop.

Nu je een aantal strategieën hebt om mee aan de slag te gaan, heb je nog wat advies nodig om gefocust te blijven.

Gelukkig hoef je het niet allemaal alleen te doen. De focustimer is een geweldige methode om op het goede spoor te blijven, en het werkt ook voor mensen met ADHD die extra moeite hebben om gefocust te blijven.

Je kent dit misschien ook wel als de Pomodoro-methode.

Mijn favoriete app hiervoor is de Focus Keeper. Het is beschikbaar op iOS- en Android-apparaten, maar de functionaliteit is beter op iPhones. Het kan ook prima zonder app. Of gebruik webpagina: https://pomofocus.io/

De kern van de Pomodoro-methode is dat je 25 minuten werkt voordat je een pauze van 5 minuten neemt. Dat doe je vier keer, en dan neem je 20 minuten pauze. Herhaal en bedank me later.

Als je eenmaal in het ritme van werken bent geraakt, is er altijd de mogelijkheid dat je terugvalt in je oude gewoontes van uitstelgedrag.

De beste verdediging tegen het verliezen van je voortgang is om aan het einde van elke dag realistische, haalbare doelen te stellen voor de volgende dag.

Als je wakker wordt, heb je al een planning van wat er gedaan moet worden.

Het punt van het stellen van deze doelen gaat niet over het daadwerkelijk voltooien van veel werk. Het gaat om het creëren van kleine mijlpalen van succes, want als je ziet dat je echt vooruitgang boekt in de richting van je grotere doelen, zul je meer geneigd zijn om door te gaan.

Zorg ervoor dat je jezelf niet overbelast met je dagelijkse doelen. Maak ze volledig realistisch, en als je er een hebt bereikt, vier het dan.

Kleine successen leiden tot grote, zoals het afronden van je online cursus.

Als je met succes een online programma wilt starten en afronden, dan helpen deze vijf tips je enorm. Houd er rekening mee dat elke student anders is. Wat voor jou werkt, kan een anders zijn dan wat voor iemand anders werkt.

Naarmate je meer over jezelf leert en hoe jij het prettigst werkt, kun je deze strategieën aanpassen aan je eigen behoeften.

Dus, ga nu lekker aan de slag met je online lessen!

Over de schrijver
Ik ben er om jou als (koor)zanger te helpen groeien met je muzikale vaardigheden. Dat doe ik door de beste tips en de leukste oefeningen met je te delen via mijn blogs, video’s en cursussen. Daarnaast is het mijn missie om gelijkgestemde zangers te verbinden binnen onze Community.
Reactie plaatsen

Meld je aan voor de gratis online workshop!

Lijkt het je leuk om hier verder mee aan de slag te gaan? Meld je dan aan voor de gratis online workshop Kickstart van blad zingen!