Stemtesten bij koren, zo kan het leuker!
1 min. leestijd

Stemtesten bij koren, zo kan het leuker!

Vorige week was de eerste repetitie met Stamppij. Daar houden we voor iedere musicalproductie audities voor de castleden. Dat betekent dus ook iedere productie weer nieuwe stemmen. 

De eerste repetitie staat dan ook in het teken van iedereen in de goede stemgroepen zetten. En om dat te doen heb je dus weer stemtesten nodig (krijg je het al benauwd?). 

Maar het leek mij nu eens leuk als niet ik, maar de leden zelf de verdeling zouden maken. 

Het is namelijk geen speciale dirigenten-vaardigheid. Iedereen kan een goede verdeling maken, echt. 

Je hoeft zelfs iemand niet eens te laten zingen om de stemgroep te bepalen. Je kunt het namelijk aan iemands spreekstem al horen. 

Oke, dus liet ik iedereen zichzelf even in de groep voorstellen. Wie ben je, waar kom je vandaan, etc. De anderen luisterden naar de klank van deze persoon. Naar de 'grondtoon' van de spreekstem, naar zenuwachtige lachjes (lachjes zijn een grote weggever! Sopranen lachen echt anders dan alten 😂 ) 

Daarna vroeg ik aan de groep: wat hoorde je? Beschrijf de stem eens die hebt gehoord. 

En zo maakte de groep de stemverdelingen. En echt, spot on. Zonder een noot te hebben gezongen. 

Vervolgens, en nu komt het mooiste, gaf ik de opdracht binnen je stemgroep op zoek te gaan naar de zanger die het meest op jouw stemgeluid lijkt. Wie heeft dezelfde klank als jij?

En zo ontstond er een volgorde van zangers waarvan de klankkleuren zoveel als mogelijk overeen kwamen. Die persoon wordt je klankmaatje! 

Begrijp je wat dat doet met het totaalgeluid in het koor? Als iedereen naast twee mensen staat wiens klankgeluid hetzelfde is? Wat voor eenheid in klank dat oplevert? Niet normaal! 

Ik zou jou dus ook graag willen uitdagen om binnen je zanggroep op zoek te gaan naar de zangers die zoveel mogelijk op jou stemgeluid lijken. Ga daar eens een repetitie naast staan. 

De stemmen vallen dan enorm mooi in elkaar, je koorklank wordt gigantisch verbeterd. 

En ga ook in de pauze bij de koffie eens luisteren naar de mensen met wie je spreekt. Niet wat ze zeggen, maar naar hun klank! (nouja, luister maar ook naar wat ze zeggen, anders is het ook zo onaardig, haha). Wat hoor je allemaal? Merk je verschil in sopranen en alten? Tenoren en bassen? Ik ben benieuwd naar je bevindingen!

Over de schrijver
Ik ben er om jou als (koor)zanger te helpen groeien met je muzikale vaardigheden. Dat doe ik door de beste tips en de leukste oefeningen met je te delen via mijn blogs, video’s en cursussen. Daarnaast is het mijn missie om gelijkgestemde zangers te verbinden binnen onze Community.
Reactie plaatsen

Meld je aan voor de gratis online workshop!

Lijkt het je leuk om hier verder mee aan de slag te gaan? Meld je dan aan voor de gratis online workshop Kickstart van blad zingen!