Wat heeft een voetbalcoach met koren te maken?
1 min. leestijd

Wat heeft een voetbalcoach met koren te maken?

al een beetje bijgekomen van de uitschakeling van Oranje? 🤔 Of ben je niet zo'n voetballiefhebber? 

Ik wel. En ik heb nog zo'n tattoo van Albert Heijn op m'n been geplakt die me er steeds aan herinnert. 

Het was natuurlijk niet best. Nul schoten tussen de palen. Dat is nog minder dan bijna 🙈 

En dus krijgt Frank de Boer de wind van voren. De coach. De man die het elftal aanstuurt. 

Dat zet mij ook wel aan het denken. Want, in essentie is een coach (kies een sport) niet heel anders dan een koordirigent. 

Spelers trainen op het trainingsveld, en koren 'trainen' tijdens repetities. Dat alles voor de uitvoering: De Wedstrijd. Voor koren kan dat een concert zijn, maar ook een wedstrijd of competitie. 

Als het in de wedstrijd mis gaat, hang je als coach. Is dat bij een koor ook zo? 

In ieder geval niet zo streng als bij voetbal. Dan lig je er als coach gewoon uit als het een paar wedstrijden niet loopt. Dirigenten zijn denk ik wat veiliger. 

Mijn ervaring is dat de 'klik' met het koor goed moet zijn. Of je als koor nou streeft naar perfectie in klank, of alleen zingt voor de lol. Is er geen klik met de dirigent? Dan kun je het wel vergeten. 

Met de leden van de koren en groepen die ik nu leidt heb ik een fijne klik. We kunnen serieus repeteren, we kunnen lachen en we kunnen muziek maken. Ik neem mijn leden serieus, en zij mij. Zo simpel kan een samenwerking zijn. En dan zet je de mooiste dingen op de planken. 

Toch heb ik ook groepen gehad waar het mij niet lukte de groep te motiveren. Ik wilde alle potentie uit die groep halen (aard van het beessie) maar de leden wilde eigenlijk gewoon zonder moeilijk gedoe lekker zingen. 

Tja, dan ben ik niet de goede dirigent voor deze zangers en zij niet de goede zangers voor mij. Geen klik. En dan ga je met het bestuur om tafel en besluit je dat het tijd is om te wisselen. 

Voor iedereen beter! No hard feelings. 

Een voetbalcoach heeft denk ik een gemiddelde houdbaarheid van drie/vier jaar. Dan zijn spelers, fans, en de clubleiding de samenwerking vaak wel beu. Dan is een wissel van coach het enige wat nog kan zorgen nieuwe motivatie. 

Een koordirigent is langer houdbaar. Ik ken koren waar dirigenten zo'n twintig jaar voorstaan. Als de klik er maar is, en de dirigent de repetities maar fris kan houden. 

Met hoeveel dirigenten heb jij inmiddels gezongen? Wat maakt voor jou een dirigent prettig?

Over de schrijver
Ik ben er om jou als (koor)zanger te helpen groeien met je muzikale vaardigheden. Dat doe ik door de beste tips en de leukste oefeningen met je te delen via mijn blogs, video’s en cursussen. Daarnaast is het mijn missie om gelijkgestemde zangers te verbinden binnen onze Community.
Reactie plaatsen

Meld je aan voor de gratis online workshop!

Lijkt het je leuk om hier verder mee aan de slag te gaan? Meld je dan aan voor de gratis online workshop Kickstart van blad zingen!